Пољопривредна стручна служба Врбас приредила је свечану академију поводом обележавања значајног јубилеја, 60 година од оснивања.

Поред домаћина, овом догађају присуствовао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић са сарадницима, као и представници локалних самоуправа, бројни сарадници и пријатељи.

Овом приликом Покрајински секретар истакао је да је ова стручна служба, током шест деценија постојања, била расадник врхунских стручњака и бавила се унапређењем пољопривреде у Западнобачком и Јужнобачком округу.

“Задовољство ми је што имам прилику да вам се обратим поводом великог јубилеја – шест деценија успешног рада ове стручне службе у Врбасу, чија је репутација, стицана пре свега знањем, посвећеношћу и прегалаштвом свих оних генерација агрономских стручњака, које су свих ових година биле у служби непосредних пољопривредних произвођача”, истакао је Радојевић и истовремено указао на важност коју је ова служба имала у повезивању са научним институцијама и свима онима који учествују у креирању мера аграрне политике. Такође је истакао да секретаријат у значајној мери подржава рад пољоприврених стручних саветодавних служби, што доводи до заједничког циља, а то је интегрална пољопривредна производња.

            Директор Пољопривредне стручне службе Врбас Александар Ђуричковић подсетио је да ова служба својим радом, осим општине Врбас, покрива и општине Кулу, Србобран и Бечеј, где је у приватном и државном власништву 142.000 хектара обрадивих површина. Он је навео да је реч о општинама које по статистици спадају ред оних са најплоднијим ораницама у Војводини, указујући да је Пољопривредна стручна служба на услузи пољопривредницима ових општина у домену саветодавног посла, анализе земљишта, издавања фитосертификата, подршке у саветовању у вези са третирањем усева, као и све остале прогнозе потребне пољопривредницима за боље приносе.

Директор је указао да посебну пажњу у свом раду наше предузеће обраћа на јачању свести о значају очувања животне средине и стварању навика за рационалну употребу средстава за заштиту биља и минералних хранива. На овај начин се посебно доприноси очувању природних ресурса и унапређењу производње, како би она била економичнија, квалитетнија и здравствено безбеднија.

Посебну захвалност директор Ђуричковић је одао свим запосленима, без чије посвећености послу, стручности и осећаја припадности истом тиму, не би било постигнутих резултата.

Време које је пред нама спрема нове изазове и заједничким снагама кренућемо у смеру који води даљем развоју на добробит свих.