Коштичаве воћне врсте (шљива, вишња) налазе се у фази мировања
На територији деловања ПИС регионалног центра Врбас, коштичаве воћне врсте (шљива, вишња) налазе се у фази мировања (BBCH 00), док се кајсија (касни сортимент) налази у фази бубрења лисних пупољака (BBCH 01).
У циљу смањења инфективног потенцијала патогена: проузроковача монилиозе коштичавог воћа (Monilinia spp.),шупљикавости листа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), рогача шљиве (Taphrina pruni),пегавости листа вишње и трешње (Blumeriella jaapii), бактериозних обољења, као и презимљујућих форми штеточина, произвођачима коштичавог воћа се препоручује превентивни третман неким од регистрованих препарата на бази бакра:
•Cuproxat (а.м. бакарни сулфат), у дози 0,2% – 0,35% или
•Bakarni oksihlorid 50, Bakarni kreč 50 (а.м. бакар-оксихлорид), у дози 0,75% или
•Cuprozin 35 WP (а.м. бакар-оксихлорид ), у количини 2,2-3кг/ха или
•Everest (а.м. бакарни хидроксид ), у дози 0,6% или
•Fungohem SC (а.м. бакарни хидроксид), у дози 1-1,5% или
•Grifon ( a.m. bakar-oksihlorid+Cu bakarni hidroksid ), у количини 4 л/ха.
+
•Galmin (а.м.минерално парафинско уље), у дози 3-4% или
•Nitropol S (а.м. минерално уље), у концентрацији 1,3% или
•готова комбинација – Плаво уље (минерално уље+ Cu из бакар-оксихлорида) у концентрацији 3% (шљива).
Превентивни третман би требало извршити после резидбе и уклањања орезаног и сломљеног грања, до фазе пуцања пупољака(BBCH 03). Након ове фазе, бакар је фитотоксичан у коштичавом воћу.
Третман треба спровести по мирном времену, у најтоплијем делу дана, на температури изнад 8 °Ц.
Штетни организам
Шљивина рђаста гриња, Биљне ваши, Шупљикавост листа коштичавог воћа, Сушење цветова и гранчица и мрка трулеж плодова коштичавог воћа, Дудова штитаста ваш, Бактериозно изумирање воћака, Пегавост лишћа вишње и трешње