Производња расада паприке, краставаца, парадајза и других повртарских култура

На територији деловања  ПИС регионалног центра Врбас, у току је производња расада паприке, краставца, парадајза и других повртарских култура у заштићеном простору.

Производња расада један је од најважнијих сегмената производње поврћа из разлога што од њега директно зависи и успех целе производње. Осим тога производња поврћа из расада пуно је сигурнија, пре долази до плодоношења и бербе, а због уједначенијег распореда биљака у пољу, формирани плодови су крупнији и уједначенији.

Здрав и квалитетан расад се може добити ако се добро спроведу све расположиве мере контроле штетних организама: 

-Употреба декларисаног семена, које је пре сетве дезинфиковано;

-Употреба стерилних контејнера;

-Редовно проветравање заштићеног простора, да би се спречила кондензација и услови за појаву и ширење болести;

-Постављање мреже на улазним отворима заштићеног простора у циљу спречавања уласка инсеката;

-Одржавање температуре на оптималном нивоу;

-Допунско осветљавање;

-Заштита расада од најзначајнијег гљивичног обољења, проузроковача полегања расада (Phytium spp.) применом регистрованог фунгицида на бази а.м. пропамокарб-хидрохлорид +фосетил-алуминијум у количини 3-6 мл + 2 л воде/м2 (заливањем непосредно након сетве или садње и 10-14 дана након тога, а пре пикирања)

-Уништавање биљака са симптомима полегања;

-Уништавање коровских биљака у пластенику и око пластеника јер су они извор заразе фитопатогеним вирусима;

-Сузбијање вектора вируса применом регистрованих инсектицида.

Пре расађивања на стално место, расад постепено привикавати на нове услове (каљење расада). Ова мера се састоји у све јачем проветравању и снижавању температуре, уз третирање расада 0,5% раствором калијум сулфата. Са каљењем треба почети 2 недеље пре расађивања.

Штетни организам
Полегање расада

Претражи

+
RSS
Instagram