Производња расада паприке, краставаца, парадајза и других повртарских култура
На територији деловања ПИС регионалног центра Врбас, у току је производња расада паприке, краставца, парадајза и других повртарских култура у заштићеном простору.
Производња расада један је од најважнијих сегмената производње поврћа из разлога што од њега директно зависи и успех целе производње. Осим тога производња поврћа из расада пуно је сигурнија, пре долази до плодоношења и бербе, а због уједначенијег распореда биљака у пољу, формирани плодови су крупнији и уједначенији.
Здрав и квалитетан расад се може добити ако се добро спроведу све расположиве мере контроле штетних организама:
-Употреба декларисаног семена, које је пре сетве дезинфиковано;
-Употреба стерилних контејнера;
-Редовно проветравање заштићеног простора, да би се спречила кондензација и услови за појаву и ширење болести;
-Постављање мреже на улазним отворима заштићеног простора у циљу спречавања уласка инсеката;
-Одржавање температуре на оптималном нивоу;
-Допунско осветљавање;
-Заштита расада од најзначајнијег гљивичног обољења, проузроковача полегања расада (Phytium spp.) применом регистрованог фунгицида на бази а.м. пропамокарб-хидрохлорид +фосетил-алуминијум у количини 3-6 мл + 2 л воде/м2 (заливањем непосредно након сетве или садње и 10-14 дана након тога, а пре пикирања)
-Уништавање биљака са симптомима полегања;
-Уништавање коровских биљака у пластенику и око пластеника јер су они извор заразе фитопатогеним вирусима;
-Сузбијање вектора вируса применом регистрованих инсектицида.
Пре расађивања на стално место, расад постепено привикавати на нове услове (каљење расада). Ова мера се састоји у све јачем проветравању и снижавању температуре, уз третирање расада 0,5% раствором калијум сулфата. Са каљењем треба почети 2 недеље пре расађивања.
Штетни организам
Полегање расада