Јесењи третман коштичавог воћа препаратима на бази бакра

На територији коју покрива ПИС регионални центар Врбас, коштичаво воће се у зависности од биљне врсте, локалитета и сортимента, налази у фази лишће почиње да опада, до 50% лишћа опало (93-95 BBCH).

У циљу смањења инфективног потенцијала патогена проузроковача гљивичних и бактеријских обољења, у јесењем периоду се препоручује  „плаво“ третирање коштичавог воћа.

Овим третманом сузбијају се патогени који презимљавају у кори дрвећа и грана. Третмани бакарним препаратима који су регистровани за ту намену, изводе се кад опадне најмање 60-70% лишћа и кад воће улази у фазу мировања. Не препоручује се третирање кад има више лишћа, јер се пестицид приликом апликације задржи на лишћу, а не на гранама, гранчицама и другим скривеним местима где се налазе патогени.

Такође, веома су значајне и механичке мере контроле. Пре третмана бакарним препаратима, препорука је да се из засада уклоне поломљене и сасушене гране, из мањих засада покупи и уклони опало воће и лишће као и мумифицирани плодови са стабала, а на плантажама се то донекле решава дубоким заоравањем. 

Економски најзначајнији патогени коштичавог воћа којима се смањује инфективни потенцијал овим третманом су:

·Taphrina deformans – проузроковач коврџавости листа брескве;

·Taphrina pruni – проузроковач рогача шљиве;

·Monilinia spp. – проузроковач монилиозе коштичавог воћа;

·Clasterosporium carpophilum –  проузроковач шупљикавости листа коштичавог воћа;

·Pseudomonas syringae –  проузроковач рака и изумирања грана.

Регистровани препарати на бази бакра су:

·Everest (a.m. Cu iz bakar-hidroksida) у концентрацији 0,6-0,8% или

·Curenox 50 WP (a.m.bakar iz bakar oksi-hlorida) у концентрацији 1,5-2 кг/ха или

·Cuprozin 35 WP (a.m. Cu iz bakaroksihlorida), у количини 2,2-3 кг/ха или

·Grifon (a.m. bakar iz bakar-oksihlorida + bakar iz bakar-hidroksida) у количини 4 л/ха.

Третман препаратима на бази бакра би требало спровести по мирном времену, без кише и ветра, са већом количином воде при температури изнад 5°Ц, уз обавезно коришћење заштитне опреме.

Штетни организам
Рогач шљиве, Бактериозно изумирање воћака

Претражи

+
RSS
Instagram