Опасност од кромпировог мољца
На подручју деловања ПИС регионалног центра Врбас усеви кромпира се налазе у различитим фазама старења, од фазе почетак жућења циме, до фазе вађења кртола (BBCH 92- 99).
На феромонским клопкама, постављеним у усев кромпира, региструје се благо повећање улова одраслих јединки кромпировог мољца (Phthorimaea operculella). Због тропских температура и наредних дана се очекује даље повећање бројности ове штеточине.
У периоду када цима почиње да мења боју, неопходно је спровести све расположиве мере у циљу што ефикасније контроле кромпировог мољца.
Произвођачима кромпира се препоручује извођење следећих мера:
·На парцелама под кромпиром где је цима потпуно сува препоручује се обавезно вађење кромпира и чување у складиштима где је температура испод 10˚ Ц. Складишта на улазним отворима морају бити обезбеђена густим мрежема, како би се спречио улазак одраслих јединки и њихов даљи развој на кртолама.
·Приликом вађења кромпира, треба брзо склањати кртоле са парцеле и не остављати их на отвореном, већ их обавезно уносити у складиште.
У усевима који се неће вадити у наредне две недеље, препоручује се одржавање компактности земљишта наводњавањем, како би се спречило стварање пукотина у којима женке полагажу јаја и третман инсектицидима: Exirel (a.m.cijantraniliprol) у количини 0,1-0,125 л/ха (каренца 14 дана); Coragen 20 SC/Inecor 20 SC (a.m.hloatraniliprol) у количини 0,15-0,2 л/ха (каренца 14 дана); Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (a.m.cipermetrin) у количини 0,3 л/ха (каренца 14 дана); Alverde (a.m.metaflumizon) у количини 0,2-0,25 л/ха (каренца 14 дана).
Штетни организам
Кромпиров мољац
