Наставља се заштита крушака

Почело је пиљење ларви друге генерације обичне крушкине буве.

На територији коју покрива ПИС регионални центар у Врбасу, засади крушака се, у зависности од локалитета и сортимента, налазе у фази развоја плода, плодови око половину величине (BBCH 75).

Визуелним прегледом крушика регистровано је присуство свих развојних стадијума обичне крушкине буве (Cacopsylla pyri), са доминантним присуством јаја.

У току је пиљење ларви друге летње генерације ове штеточине. 

У циљу сузбијања обичне крушкине буве, произвођачима се препоручује примена инсектицида:

-Grom (a.m. lambda-cihalotrin) у количини 0,5 л/ха. Улога контактног инсектицида је да сузбије одрасле јединке и делимично ларве.

                                             +

-Movento 100 SC, Furioso, Monolit, Madaria (a.m. spirotetramat), у концентрацији 0,15% или Dirigent (a.m.spirotetramat), у количини 1,5-2,25 л/ха, уз додатак оквашивача. Улога овог системичног инсектицида је да сузбије ларве које ће се тек испилити у наредном периоду.

Најављено нестабилно време са падавинама  може створити повољне услове за остварење инфекције од проузроковача чађаве краставости листа и плода крушке (Venturia pirina) и сиве пегавости листа крушке (Mycosphaerella pyri).

У циљу сузбијања ових патогена, препоручује се примена фунгицида Difol (a.m.folpet+difenokonazol), у количини 2,06 л/ха.

Штетни организам

Обична крушкина бува, Сива пегавост листа крушке, Чађава краставост крушке

Претражи

+
RSS
Instagram