Препоручује се заштита кромпира од болести и штеточина

На подручју деловања ПИС регионалног центра Врбас, усеви кромпира се у зависности од сортимента и рокова сетве налазе у фази од почетак склапања редова до фазе 10% биљака се додирује између редова.

Због утицаја високе влажности и повољних температура у претходном периоду, стекли су се услови за остварење инфекције проузроковачима пламењаче кромпира (Phytophthora infestans) и  црне пегавости кромпира (Alternaria solani).

Пољопривредним произвођачима се препоручује да спроведу фунгицидни третман у  циљу заштите усева кромпира, неким од наведених фунгицида:

-Fuzija plus (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluazinam), у количини 2 л/ха (регистрован и за црну пегавост) или
-Zorvec entecta (a.m. oksatiapiprolin+amisulbrom), у количини 0,25л/ха или
-Infinito SC (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid), у количини 1,2-1,6 л/ха или
-Axidor     (a.m. propamokarb-hidrohlorid+cimoksanil), у количини 2,5 л/ха или други регистровани који имају куративно и антиспорулативно деловање.

Визуелним прегледом усева кромпира регистровано је присуство свих развојних стадијума кромпирове златице (Leptinotarsa decemlineata). У току је интензивно пиљење ларви ове штеточине.

Уколико се прегледом усева уочи присуство ларви те штеточине, препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида:

-Cipkord 20 EC, Crna mamba (a.m.cipermetrin), у количини 0,15-0,3 л/ха или
-Laser 240 SC, Laufer (a.m.spinosad), у количини 50-100 мл/ха или
-Alverde (a.m.metaflumizon), у количини 0,2-0,25 л/ха или

Штетни организам

Црна пегавост кромпира, Кромпирова златица, Пламењача кромпира

Претражи

+
RSS
Instagram