Актуелна заштита јабуке пред најављене падавине од патогена и штеточина

На подручју деловања ПИС регионалног центра Врбас, засади јабука се налазе у фази од крај цветања, све латице опале, до почетка развоја плода, плод достигао величину 10 – 20 мм, друго опадање плодова (BBCH 71-73).

Од среде се на нашем региону најављују падавине, које ће створити повољне услове за остварење инфекције од проузроковача чађаве пегавости лишћа и краставости плодова јабуке (Venturia inaequalis). Јабука се  налази у осетљивој фази, када је важно заштитити лисну масу и тек формиране плодове од наведеног патогена.

У циљу заштите јабуке и пре најављених падавина, препоручује се примена фунгицида на бази а.м. метирам (Полyрам ДФ, Плато ДФ), у концентрацији 0,2% 

 На осетљивом сортименту уочавају се симптоми проузроковача пепелнице јабуке (Podosphaera leucotricha). У циљу заштите јабуке од пепелнице, препоручује се примена фунгицида на бази а.м.мептилдинокап, Каратхане Голд 350 ЕЦ, у количини 0,4-0,5 л/ха

Визуелним прегледом младих летораста и наличја листова регистровано је присуство зелене јабукине ваши (Aphis pomi).

Произвођачима јабука се препоручује преглед засада јабуке на присуство лисних ваши. Уколико се оне уоче, препоручује се примена инсектицида Closer 120 SC (a.m.sulfoksaflor), у количини 200-400 мл/ха или Teppeki/Afinito, Banzai, Talent (a.m.flonikamid), у количини 0,12-0,14 кг/ха.

Штетни организам

Зелена јабукина ваш, Пепелница јабуке, Чађава пегавост лишћа и краставост плодова јабуке

Претражи

+
RSS
Instagram