Јабуке су у осетљивој фази цветања – критичан период за заштиту од проузроковача болести

На подручју деловања ПИС регионалног центра Врбас, јабуке се налазе у фази од најмање 50% цветова отворено, прве латице опадају, до цветови вену, већина латица опада (BBCH 65-67).

На нашем подручју, у току јучерашњег дана, у два наврата регистроване су падавине. У зависности од локалитета, пало је до 8л кише, влажење листова је трајало 17х, а у том периоду средња температура ваздуха је износила 9,6°Ц – чиме су остварени услови за инфекције проузроковачем чађаве пегавости лишћа и краставости плодова јабуке (Venturia inaequalis). Са циљем заштите јабуке од овог патогена, препоручује се примена комбинације фунгицида, у што краћем року:

  • Ciprodex (a.m. ciprodinil) у количини 0,3 л/ха у комбинацији са а.м.флуазинам, Neon (a.m. ciprodinil) у количини 0,5-0,7 л/ха, Цхорус 50 WГ (а.м. ципродинил) у количини 0,3 – 0,5 кг/ха, Diverto (a.m.ciprodinil) у количини 0,75-1 л/ха

                                                          +

  • Zignal (a.m. fluazinam) у количини 0,6-0,75 л/ха или Venpan 500 SC ili Numa ili Niveral (fluazinam) у количини 0,75 л/ха или Кардинал (флуазинам) у концентрацији 0,06-0,075%, или Shirma SC ili Nando 500 SC ili Hillan (fluazinam) у количини 0,6-1 л/ха.

За заштиту јабуке од проузроковача пепелнице јабуке (Podosphaera leucotricha) препоручује се фунгицид:

  • Cyflamid (a.m. ciflufenamid) у количини 0,5 л/ха.

Јабуке се тренутно налазе у изузетно осетљивој фази на инфекцију од стране бактерије проузроковача бактериозне пламењаче јабучастог воћа (Erwinia amylovora). Оптимална температура за умножавање овог патогена је 21-27°Ц, а да би дошло до заразе цвета бактерије морају да доспеју до цветне ложе што је поспешено кишним временом или росом.У циљу заштите јабука од наведеног патогена, препоручује се примена фунгицида:

·Funguran OH (a.m.Cu iz bakar-hidroksida), у концентрацији 0,05-0,06% или

·Фосцо, Оватион (а.м.фосетил-алуминијум), у концентрацији 0,3%, Fortuna, Mithrax, Legat SP (a.m.fosetil-aluminijum), у концентрацији 0,4-0,45%

Примена инсектицида у фази цветања је забрањена!

Штетни организам

Бактериозна пламењача јабучастог воћа, Пепелница јабуке, Чађава пегавост лишћа и краставост плодова јабуке.

Претражи

+
RSS
Instagram