Засади шљива се налазе у фази од пуног цветања, до фазе почетак прецветавања

На подручју деловања Регионалног центра Врбас, засади шљива се налазе у фази од пуног цветања, до фазе почетак прецветавања (BBCH 65 – 69).

С обзиром да се на белим лепљивим плочама свакодневно бележе улови одраслих јединки црне и жуте шљивине осе (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava), произвођачима се препоручује да у фази прецветавања шљиве спроведу хемијске мере заштите како би се спречило убушивање пагусеница у тек заметнуте плодове, регистрованим инсектицидима на бази а.м. делтаметрин, Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux, у концентрацији 0,03-0,05% или Decis mega, у концентрацији 0,015-0,025% или н а бази а.м.acetamiprid+deltametrin, Кarika, у количини 0,6-0,8 л/ха.

У фази прецветавања и почетка листања, шљива је осетљива на инфекцију од проузроковача пламењаче шљиве (Polystigma rubrum) и шупљикавост листа (Clasterosporium carpophilum). Од  понедељка се прогнозира нестабилно време, са сменом кише и сунца. Пољопривредним произвођачима се препоручује да пре падавина спроведу мере заштите од ових патогена неким од фунгицида на бази а.м. каптан, Merpan 480 SC, Capi, у концентрацији 0,2 – 0,3% или  на бази а.м. трифлоксистробина, Neimar 500 SC, у количини 350-500г/ха.

Најављене временске прилике ће утицати и на остваривање инфекције од проузроковача сушења цветова, грана и гранчица коштичавог воћа  (Monilinia laxa). Произвођачима се препоручује да у засадима који су у фази цветања спроведу заштиту од овог патогена, водећи рачуна о избору фунгицида тако да активна материја буде другог механизма деловања у односу на претходне третмане.

Забрањена је примена инсектицида у фази цветања !

Претражи

+
RSS
Instagram