У јабучњацима је право време за сузбијање крвава ваши

На подручју деловања регионалног центра Врбас, визуелним прегледом јабука, у појединим засадима, утврђено је присуство колонија крваве ваши (Eryosoma lanigerum). Својом исхраном ларве, сисајући сокове биљака, могу изазвати деформације и цепање коре стабла, а на местима исхране јављају се рак-ране због једињења која луче у пљувачним жлездама која су токсична за јабуку.

Засади јабука се налазе у фази почетка цветања: од видљиви цветни пупољци, још увек затворени, до појединачни цветови се одвајају, још увек затворени (BBCH 55-56).

Произвођачима јабука се препоручује преглед засада јабука на присуство колонија ове штеточине. Сада је право време за сузбијање ларви крваве ваши, јер још увек немају воштану навлаку и као такве изложене су деловању инсектицида. Уколико се уочи њихово присуство, препоручује се примена инсектицида на бази а.м. флоникамид (Banzai, Teppeki/Afinito, Talent у количини 0,08-0,14 кг/ха, Fides 200 SC у концентрацији 0,03-0,035%, Fides у количини 0,12-0,14 кг/ха) пре цветања, због боље апликације инсектицида, када још нема лисне масе која отежава приступ колонијама.

У фазама цветања примена инсектицида је забрањена!

Фаза јабука

Претражи

+
RSS
Instagram