Зимско третирање коштичавог воћа
На подручју РЦ Врбас, засади шљиве и вишње се налазе у фенофази од мировања до почетка бубрења пупољака (BBCH 00-01).
У циљу смањења инфективног потенцијала проузроковача патогена: монилиозе коштичавог воћа(Monilinia spp.), шупљикавости листа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), рогача шљиве (Taphrina pruni), пегавости листа вишње и трешње (Blumeriella jaapii), бактериозних обољења, као и презимљујућих форми штеточина, произвођачима коштичавог воћа се препоручује превентивни третман неким од регистрованих препарата на бази бакра:
- Cuproxat(а.м. бакарни сулфат), у дози 0,2% – 0,35% или
- Bakarni oksihlorid 50, Бакарни креч 50 (а.м. бакар-оксихлорид), у дози 0,75% или
- Cuprozin 35 WP (а.м. бакар-оксихлорид ), у количини 2,2-3кг/ха или
- Everest (а.м. бакарни хидроксид ), у дози 0,6% или
- Fungohem SC (а.м. бакарни хидроксид), у дози 1-1,5% или
- Grifon ( а.м. бакар-оксихлорид+Цу бакарни хидроксид ), у количини 4л/ха
+
- Galmin (а.м.минерално парафинско уље), у дози 3-4% или
- Nitropol S (а.м. минерално уље), у концентрацији 1,3% или
- готова комбинација – Плаво уље (минерално уље + Cu из бакар-оксихлорида) у концентрацији 3%.
Превентивни третман би требало извршити после стабилизације времена и после резидбе и уклањања орезаног и сломљеног грања, до фазе пуцања пупољака (BBCH 03). Након ове фазе, бакар је фитотоксичан у коштичавом воћу.
Третман треба спровести по мирном времену, у најтоплијем делу дана, на температури изнад 8 °Ц.
