Зимско третирање коштичавог воћа

23 феб 2024 Вести

На подручју РЦ Врбас, засади шљиве и вишње се налазе у фенофази од мировања до почетка бубрења пупољака (BBCH 00-01).

У циљу смањења инфективног потенцијала проузроковача патогена: монилиозе коштичавог воћа(Monilinia spp.), шупљикавости листа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), рогача шљиве (Taphrina pruni), пегавости листа вишње и трешње (Blumeriella jaapii), бактериозних обољења, као и презимљујућих форми штеточина, произвођачима коштичавог воћа се препоручује превентивни третман неким од регистрованих препарата на бази бакра:

  • Cuproxat(а.м. бакарни  сулфат), у дози 0,2% – 0,35% или
  • Bakarni oksihlorid 50,  Бакарни креч 50 (а.м. бакар-оксихлорид), у дози  0,75% или 
  • Cuprozin 35 WP (а.м. бакар-оксихлорид ),  у количини 2,2-3кг/ха или
  • Everest (а.м. бакарни хидроксид ), у дози   0,6% или
  •  Fungohem SC (а.м. бакарни хидроксид), у дози   1-1,5% или
  • Grifon ( а.м. бакар-оксихлорид+Цу бакарни хидроксид ), у количини 4л/ха

                                          +

  • Galmin (а.м.минерално парафинско уље), у дози   3-4% или
  • Nitropol S (а.м. минерално уље), у концентрацији 1,3% или
  • готова комбинација – Плаво уље (минерално уље + Cu из бакар-оксихлорида) у концентрацији 3%.

Превентивни третман би требало извршити после стабилизације времена и после резидбе и уклањања орезаног и сломљеног грања, до фазе пуцања пупољака (BBCH 03). Након ове фазе, бакар је фитотоксичан у коштичавом воћу.

Третман треба спровести по мирном времену, у најтоплијем делу дана, на температури изнад 8 °Ц.

Фенофаза вишње

Претражи

+
RSS
Instagram