Мере контроле у производњи расада

8 феб 2024 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас у току је сетва и ницање паприке и парадајза, за производњу расада (BBCH 00-10).

Производња здравог расада је најважнија мера при производњи поврћа. Производња расада се одвија у заштићеном простору и траје све до расађивања биљака на стално место. Здрав и квалитетан расад се може добити ако се добро спроведу превентивне мере хигијене затвореног простора.

У циљу контроле најзначајнијих штетних организама у производњи расада и добијања здравог садног материјала, препорука је да се предузму све расположиве мере:

-Употреба декларисаног семена

-Употреба стерилних контејнера

-Редовно проветравање заштићеног простора, да би се спречила кондензација и фаворизујући услови за појаву и ширење болести

– Одржавање температуре и осветљења на оптималном нивоу

– Заштита од најзначајнијег гљивичног обољења, проузроковача полегања расада (Phytium spp.) применом регистрованих фунгицида: Балб, Проплант 722 СЛ, Ривал ( а.м. пропамокарб-хидрохлорид), у концентрацији 0,15% (заливањем непосредно након сетве или садње и 10-14 дана након тога) или Previcur energy (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fosetil Al), у количини 3-6 мл у 2 л воде/м2. Уколико се прегледом уоче биљке са симптомима полегања, такве треба уклонити.

-Уништавање коровске флоре у пластенику и око пластеника јер су они извор заразе фитопатогеним вирусима

-Постављање  мреже на улазним отворима заштићеног простора у циљу спречавања уласка инсеката

-Редовни визуелни прегледи биљака на присуство вектора вируса (лисне ваши, трипси), методом отресања на белу подлогу и њихово праћење посатвљањем плавих и жутих лепљивих плоча. У случају регистровања ових штеточина примена регистрованих инсектицида. Уколико се прегледом уоче биљке са симптомима вироза, такве треба уклонити.

-Извршавање хигијене радне одеће и алата.

Претражи

+
RSS
Instagram