Санитарне мере и значај зимске резидбе у воћњацима
Јабучасто и коштичаво воће налази се у фази мировања вегетације (BBCH 00). Зимска резидба у воћњацима обавља се током мировања вегетације. Орезивање воћа је обавезна мера одржавања воћњака, због њихове боље продуктивности и добре здравствене кондиције.
Код јабучастих воћних врста, орезивање је најбоље обавити од момента опадања листова, па до кретања вегетације, док код коштичавих воћних врста орезивање може да се продужи до пред само кретање вегетације, када прође опасност од зимских мразева. Пре него што се приступи резидби, препоручује се спровођење неколико санитарних мера:
-Уклањање сувих грана и гранчица
-Уклањање заражених биљних делова (који могу бити извор инокулума у наступајућој вегетацији)
– Стругање и скидање коре са маховином и лишајевима, испод које могу бити штеточине
(дрвоточци, стрижибубе)
-Уклањање мумифицираних плодова и листова
-Код јабуке и вишње сакупљање и уништавање опалог лишћа
-Изношење свог биљног материјала
-Дезинфекција алата и прибора за резидбу