Здравствено стање усева јечма у региону Врбаса

17 нов 2023 Вести

На подручју РЦ Врбас, усеви јечма се налазе у фази развоја листова, 3 до 4 листа развијено (BBCH 34-14).

Визуелним прегледом усева јечма регистровано је присуство симптома мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophora teres) на до 30% биљака, док се симптоми пепелнице жита (Erysiphe graminis), рђе јечма (Puccinia hordei) и симптоми сочивасте пегавости јечма (Rhynchosporium secalis) за сада не уочавају.

Такође, регистровано  је и присуство лисних ваши (Aphididae), на до 80% биљака, док присуство цикада (Cicadelidae) није уочено.

Присуство активних рупа од глодара, пољског миша (Apodemus sylvaticus) и пољске волухарице (Microtus arvalis) се региструје у још увек ниској категорији бројности када је неопходно приступити почетку њиховог уништавања, да не би дошло до пренамножавања.

РЦ Врбас је о пољским глодарима у усевима написао прилог (види прилог од 5.10.2023.) и упозорио на опасност од њиховог насељавања и угрожавања озимих усева.

Пољопривредним произвођачима се препоручује стални преглед посејаних усева и примена мера заштите од глодара уколико се њихова бројност креће од ниске категорије (10-500 рупа по хектару за пољску волухарицу и 10-50 рупа за пољског миша).

С обзиром да су лисне ваши и цикаде преносиоци опасних и деструктивних вируса (вируса из групе жуте патуљавости јечма, вируса кржљавости пшенице),пољопривредни произвођачи који нису извршили инсектицидни третман, треба да прегледају своје усеве и примене хемијске мере заштите по препоруци регистрованим инсектицидима (види препоруку од 23.10.2023.)

Хемијске мере за болести листа јечма се у овом периоду не препоручују.

РЦ Врбас наставља са праћењем здравственог стања усева озимог јечма.

Претражи

+
RSS
Instagram