Присуство крваве ваши у засадима јабуке

9 нов 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, засади јабуке се налазе у фази почетка мировања, лишће почиње да губи боју (BBCH 92).

Визуелним прегледом, у појединим засадима јабуке, регистровано је присуство крваве ваши (Eryosoma lanigerum).

Крвава ваши презимљава у колонијама на корену или испод коре на деблу или главним гранама јабуке. Одрасле јединке су дуге до 2 мм, црвенкасто браон боје, прекривене белим секретом од вунасте навлаке, који се ствара у специјализованим жлездама. Размножавају се целе године, без смене домаћина, асексуално-партеногенетским путем, из неоплођене јајне ћелије. Топло и суво време погодује њиховом развоју. У пролеће се бескрилне јединке крећу уз стабло, пазухе листова, завршним изданцима, а касније прелазе у крилате форме. Крвава ваш има 10-12 генерација годишње. Својом исхраном ларве, сисајући сокове биљака, могу изазвати деформације и цепања коре стабла, а на местима исхране јављају се рак-ране због једињења која луче у пљувачним жлездама која су токсична за јабуку.

Уколико се уоче колоније крваве ваши у засаду сузбијање се може спровести третирањем кореновог врата и изданка регистрованим инсектицидима у јесењем и ранопролећном периоду као и током вегетације.

На почетку формирања колонија препоручује се примена неког од регистрованих инсектицида: Теппеки/Афинито (флоникамид) у количини 0,14 кг/ха иили Movento 100 SC/Malaga (spirotetramat) у концентрацији 0,15%.

Претражи

+
RSS
Instagram