Заштита пострне соје

4 сеп 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви пострне соје се налазе у фази развоја махуна (BBCH 71-79).
Визуелним прегледом усева пострне соје регистровано је присуство:

-млађих ларви стричковог шарењака (Vanesa cardui), на до 13% биљака
-свих развојних стадијума браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys), на до 10% биљака
-свих развојних стадијума зелене (повртне) стенице (Nezara viridula), на до 8% биљака
– активних рупа од пољског миша (Apodemus spp.), до 10 активних рупа/ха.

Оштећења од ларви стричковог шарењака су у виду оаза и изгриженог епидермиса листа. Порастом гусеница, долази упредања вршних листова и голобрста.

Штете у усевима соје од стеница причињавају и одрасле јединке и ларве јер буше биљно ткиво и сисају сокове из свих надземних делова, преферирајући исхрану на махунама. Као последица тога, долази до одбацивања махуна или оне остају неразвијене. Исхраном у фазама развоја семена, она бивају смежурана, деформисана или долази до њиховог одбацивања.
Препоручује се пољопривредним произвођачима да прегледају усеве соје, и по утврђивању присуства наведених штеточина, примене неки од инсектицида на бази делтаметрина или ламбда-цихалотрина, који ће деловати на присутне инсекте.

У усевима пострне соје, присуство пољских глодара је, за сада, регистровано у ниској бројности. Њихово присуство је забележено нарочито на парцелама на којима су изостале агротехничке мере неге усева, услед претпљених штета од временских непогода које су задесиле наш регион у протеклом периоду.

Претражи

+
RSS
Instagram