Заштита кромпира
На подручју деловања РЦ Врбас, усеви кромпира се налазе у различитим фазама зрења и старења; од почетка жућења листова до фазе почетка старења (BBCH 81-92).
Елементарне непогоде у виду града, које су погодиле наш регион, утицале су на пропадање циме кромпира и на стварање пукотина у земљи које могу направити отворен пут за пролаз имага кромпировог мољца (Phthorimea operculella) на кртоле и олакшати полагање јаја.
Код произвођача код којих је цима сува ( због града или хемијске мере десикације ), препоручује се да:
·изваде кромпир у што краћем року,
·кртоле након вађења одложе у складишта која су добро обезбеђена (по могућности са контролисаном температуром (испод 10°Ц) и са мрежицама на свим отворима како би се спречило улетање имага и полагање јаја).
На парцелама на којима се кромпир још не вади:
·наставити са наводњавањем усева и одржавањем компактности земљишта да земља не би пуцала (и да женке не пролазе кроз пукотине до кртола и полажу јаја)
·применити хемијске мере заштите кромпира инсектицидом Decis 2,5 EC (a.m.deltametrin) 0,3-0,5 л/ха (каренца 7 дана) или Grom (a.m.lambda-cihalotrin) 0,2-0,25 л/ха (каренца 7 дана, МБТ 1).