Присуство обичног паучинара на кукурузу

3 авг 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви  кукуруза, се налазе у различитим фазама развоја плода, од ране млечне зрелости, до сва зрна достигла крајњу величину (BBCH 73-79).

Визуелним прегледом усева кукуруза на више локалитета, првенствено на ивичним деловима парцеле, уочени су симптоми напада обичног паучинара, (Tetranichus urticae). На наличју лишћа, регистрована су јаја, ларве и одрасле јединке обичног паучинара.

Ова веома штетна гриња напада велики број биљних врста (до 300 регистрованих). Штете прави ларве и одрасле јединке хранећи се биљним соковима на наличју листова. Такав начин исхране утиче на смањење интензитета фотосинтезе, а као последица тога, може доћи до сушења и пропадања лисне масе. На местима исхране, на наличју листа, формира се густа паучинаста мрежа.

Обични паучинар презими у стадијуму зимске женке. На пролеће исхрану започиње на коровима. Има више генерација годишње, у зависности од временских услова. Најповољнија температура за њихову убрзану репродукцију је око 30˚Ц и релативна влага између 35 и 55% , када број генерација може бити до 12.

Претражи

+
RSS
Instagram