Присуство цикаде Reptalus panzeri у усевима кукуруза

25 јул 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви кукуруза се налазе у фази цветања и  развоја плода, горњи и доњи делови метлице у цветању, млечни садржај зрна до 40% суве материје (BBCH 65-75).

Визуелним прегледом усева меркантилног, семенског и кукуруза шећерца, регистровано је присуство цикаде Reptalus panzeri.

Цикада Репталус панзерии је вектор Столбур фитоплазме која проузрокује болест црвенило кукуруза.

Ова цикада има једну генерацију годишње, презими као ларва у трећем ступњу развоја на корену пшенице. Женка полаже јаја у близини корена кукуруза, у земљи, где ларве раних ступњева настављају своју исхрану. Одрасле јединке се појављују у јуну, јулу и хране се флоемским соковима и на тај начин заражавају биљке.

Главни симптоми се манифестују у виду црвенила главног нерва листа кукуруза изнад клипа. Црвенило се касније шири на остали део листа. Клипови нападнути од ове цикаде су деформисани, зрна су штура или нису ни формирана. Заражене биљке су углавном неправилно распоређене по парцели, а њихова бројност варира у зависности од степена заразе. Болест се преноси цикадама на друге биљке.

Цикада Репталус панзери има велики број домаћина, насељава станишта у близини шума, као и жбунасту и дрвенасту вегетацију. Преферира кукуруз као главну биљку домаћина, због исхране имага и млађих ларвених ступњева. После скидања усева кукуруза, цикада наставља свој развој на пшеници. И зато је најважнија мера контроле црвенила кукуруза поштовање плодореда, тј. после кукуруза не сејати пшеницу, да би се прекинуо циклус развоја ове цикаде и тако смањила њена бројност, као и сузбијање корова на увратинама, каналима, пољским путевима. Хемијске мере се не препоручују.

Претражи

+
RSS
Instagram