Заштита кромпира

19 јул 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви кромпира се налазе у различитим фазама зрења и старења; од почетка жућења листова до фазе почетка старења (BBCH 81-92).

На феромонским клопкама, постављеним у усев кромпира, региструје се благо повећање улова одраслих јединки кромпировог мољца (Phthorimaea operculella), у последњих неколико дана. Због високих температура,  наредних  дана се  очекује  повећање бројности ове штеточине.

У периоду када цима почиње да мења боју, неопходно је спровести све расположиве мере у циљу што ефикасније контроле кромпировог мољца.

Произвођачима кромпира препоручује се извођење следећих мера:

·На парцелама под кромпиром где је цима потпуно сува препоручује се обавезно вађење кромпира и чување у складиштима где је температура испод 10˚ Ц. Складишта на улазним отворима морају бити обезбеђена густим мрежема, како би се спречио улазак одраслих јединки и њихов даљи развој на кртолама.

·Приликом вађења кромпира, треба брзо склањати кртоле са парцеле и не остављати их на отвореном, већ их обавезно уносити у складиште.

·У усевима који се неће вадити у наредне две недеље, препоручују се  третман инсектицидом a.m.hlorantraniliprol, Coragen, у количини 0,15 – 0,2 л/ха, каренца 14 дана или инсектицидом на бази a.m.metaflumizon, Alverde, у количини 0,2-0,25л/ха, каренца 14 дана.

У циљу заштите лисне масе кромпира, који је посађен за јесење вађење, због најаве нестабилног времена, неопходно је наставити са заштитом усева. Препоручују се фунгициди:

·a.m.mandipropamid+cimoksanil, Carial flex, у количини 0,6л/ха или

·a.m.oksatiapiprolin+amisulbrom, Zorvec entecta, у количини 0,25л/ха или

·a.m.ametoktradin+dimetomorf, Orvego, у количини 0,8л/ха.

Претражи

+
RSS
Instagram