Присуство инвазивних стеница

6 јул 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, на већем броју биљних врста (паприка, кромпир, краставац, соја, шећерна репа, кајсија) регистровани су сви ембрионални развоји повртне стенице (Nezara viridula) и браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys).

Обе врсте стеница су инвазивне, космополитске врсте. Ларве ових штеточина пролазе кроз 5 развојних ступњева. Усни апарат им је подешен за бодење и сисање. Штете наносе и ларве и имага сисањем биљних сокова из практично свих надземних делова биљака. Усним апаратом луче пљувачку која разара биљне протеине и која остаје у плоду. Некротично ткиво испод епидермиса код таквих плодова бива уништено, а плодови  деформисани, што утиче на њихов квалитет. У кукурузу и соји, као последица напада наведених стеница, може доћи до појаве необразовања семена. На плодовима јабука разара месо и на месту убода се ствара плутасто ткиво, које подсећа на „ горке пеге„.

Добри су летачи, веома покретљиви и склони  груписању, тако да брзо мигрирају са парцеле на парцелу. Крајем лета, са падом температуре, сакривају се у куће, радне просторе и друга скривена места ради презимљавања. Познате су и дневне миграције ових штеточина када се ларве и одрасле јединке налазе на горњим деловима биљака када их треба и сузбијати. Током дана са отопљавањем премештају се у заклон доњих делова биљака, а могу се наћи и на земљи. За људе су потпуно безопасни.

За сада, бројности повртне и мраморасте стенице на подручју деловања РЦ Врбас, не представљају опасност у усевима и засадима у којима се региструју плодови који дозревају. .

Добру ефикасност у сузбијању ових стеница показују инсектициди из групе пиретроида. У усевима паприке и парадајза инсектицид Сцатто (а.м. делтаметрин) је регистрован за сузбијање зелене стенице. Каренца овог инсектицида у поменутим усевима износи 3 дана.

РЦ Врбас наставља са праћењем стеница у биљној производњи и благовремено ће обавештавати произвођаче о потреби њиховог сузбијања у усевима и засадима.

Претражи

+
RSS
Instagram