Заштита парадајза у затвореном простору

30 јун 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, парадајз у пластеничкој производњи се налази у фази развоја плода до фаза сазревања плода (BBCH 71-81).

Визуелним прегледом биљака парадајза, регистроване су мине од штета, насталих од исхране ларви мољца парадајза (Tuta absoluta) на до 5% биљака. У феромонским клопкама, постављеним у пластенике, континуирано се бележе улови ове штеточине.

Ларве мољца парадајза праве штете на свим надземним деловима биљака парадајза. На листовима између лица и наличја прави ходнике, као и на плодовима, који после њиховог напада немају тржишну вредност.

Поред сталне примене непестицидних мера контроле мољца парадајза као што су: постављање клопки за масовно изловљавање одраслих јединки, уништавање листова и плодова са ларвама, постављање инсекатских мрежа, постављање предулаза у пластенике препоручује се и примена хемијских мера заштите.

Такође, визуелним прегледом биљака парадајза су регистровани листови са хлоротичним пегама и паучинастом навлаком на наличју листова услед присуства обичног паучинара (Tetranycus urticae) на до 10% биљака.

Обични паучинар, гриња, брзо се размножава у повољним условима који владају у пластеничкој производњи (висока температуре и влажност ваздуха). Оштећења на листовима су у почетку у виду ситних, хлоротичних тачкица,оазно распоређених, које се у случају јачег напада суши и опада.

Са циљем сузбијања наведених штеточина препоручује се примена инсектицида:

Voliam targo 063 SC (a.m. hlorantraniliprol + abamektin) 0,08-0,1%, каренца 3 дана.

smart

Претражи

+
RSS
Instagram