Заштита паприке

19 јун 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви паприке се налазе у фази развоја листова (BBCH 17-19).

Визуелним прегледом усева паприке регистровано је присуство крилатих јединки лисних ваши, (Aphididaе), на до 10 % биљака, као и  положена јаја памукове совице (Helicoverpa armigera), на до 6% биљака.

Поред директних штета које проузрокују сисањем биљних сокова, ваши су и преносиоци биљних вируса међу којима је у производњи паприке најзначајнији вирус мозаика краставца (Cucumber mosaic virus – CMV).

Наредних дана се очекују високе температуре, које ће интензивирати  пиљење ларви памукове совице. Први ларвени ступњеви памукове совице, се у почетку хране  листовима, док касније прелазе на пупољке, цветове и плодове.

Произвођачима се препоручује обилазак усева ради утврђивања присуства ових штеточина. Уколико се утврди њихово присуство, препоручују се хемијске мере заштите инсектицидом:

-Scatto (a.m.deltametrin), у количини 0,3-0,7 л/ха.

Нове падавине које се најављују крајем недеље могу створити повољне услове за остварење инфекције проузроковачем бактериозне пегавости листа паприке (Xантхомонас аxоноподис пв.весицаториа), посебно на парцелама где се паприка гаји у монокултури. Препоручује се заштита усеве паприке превентивно, пре најављених падавина, неким од фунгицида на бази бакра:

-Fungohem SC, Everest (a.m.bakar iz bakar-hidroksida), у концентрацији 0,4-0,6% или

-Nordox 75 WG, (a.m.bakar iz bakar-oksida), у концентрацији 0,14-0,2% или

-Champ DP, (a.m.bakar iz bakar-hidroksida), у количини 2кг/ха.

Због високих дневних температура, спровођење третмана се препоручује у вечерњим сатима.

Претражи

+
RSS
Instagram