Здравствено стање пшенице

12 јун 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви пшенице и јечма се налазе у различитим фазама развоја плода, од наливања воде, до ране млечне зрелости (BBCH 70 -71).

Визуелним прегледима класова пшенице, на локалитетима код којих заштита није благовремено спроведена, регистровани су симптоми фузариозе класа (Fusarium graminearum), на до 14% класова и на до 55% заражене површине класа.

Фузариоза класа спада у економски значајно обољење пшенице, које може значајно утицати на смањење и квалитет приноса, због могуће продукције микотоксина.

Овај патоген презимљава на биљним остацима, а када се стрна жита налазе у фази цветања, наступа ризичан период за појаву и ширење инфекције. Температурни распон од 15-30°Ц, висока релативна влага и падавине стварају услове за примарне инфекције. Гљива се шири мицелијом унутар класа, а заражена зрна су штура и неналивена. Инфицирани класови су обложени беличасто црвеном навлаком од спора, тако да се лако уочавају.

РЦ Врбас је 9.05.2023. дао препоруку за фунгицидни третман и заштиту усева пшенице и јечма, у фази почетка цветања, када је и најкритичнији период за остварење инфекције.

Претражи

+
RSS
Instagram