Заштита кромпира

25 мај 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, усеви кромпира се у зависности од сортимента и рокова сетве налазе  у фази од почетак склапања редова до фазе 10% биљака се додирује између редова.

У претходном периоду, услови за оставрење инфекција проузроковачем племењаче кромпира (Phytophthora infestans) и  црне пегавости кромпира (Alternaria solani) су се остварили на свим локалитетима гајења кромпира. Од 15. до 20.5. пало је у просеку 20-30 л кише/м2.  

И у наредном периоду се најављују падавине за регион Врбаса, које могу угрозити производњу кромпира, уколико се не спроведу мере заштите. 

Пољопривредним произвођачима се препоручује да спроведу фунгицидни третман у  циљу заштите усева кромпира, неким од наведених фунгицида:

-Fuzija plus (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluazinam), у количини 2 л/ха (регистрован и за црну пегавост) или
-Silueta (a.m. propamokrb-hidrohlorid+mankozeb), у количини 4л/ха или
-Infinito SC (a.m. propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid), у количини 1,2-1,6 л/ха или
 -Axidor (a.m. propamokarb-hidrohlorid+cimoksanil), у количини 2,5 л/ха или други регистровани који имају куративно и антиспорулативно деловање.

Визуелним прегледом усева кромпира регистровано је присуство свих развојних стадијума   кромпирове златице (Leptinotarsa decemlineata). У току је интензивно пиљење ларви ове штеточине. 

Уколико се прегледом усева уочи присуство ларви те штеточине, препоручује се примена неког од регистрованих инскетицида:

-Fastac 10 EC, Fascord (a.m.alfa-cipermetrin), у количини 0,1-0,12 л/ха или
-Laser, Laufer (a.m.spinosad), у количини 50-100 мл/ха или
-Alverde (a.m.metaflumizon), у количини 0,2-0,25 л/ха или
-Grom (a.m.acetamiprid), у количини 0,2-0,25 л/ха.

Претражи

+
RSS
Instagram