Заштита шљиве

21 апр 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас, засади шљива се налазе у фенофази од  краја цветања, све латице опале, до почетка развоја плода (BBCH 69– 72).

У фази прецветавања и почетка листања, шљива је осетљива на инфекцију од проузроковача пламењаче шљиве (Полyстигма рубрум) и шупљикавости лишћа коштичавог воћа (Stigmina carpophila). Пољопривредним произвођачима се препоручује да, пре најављених падавина (за наше подручје рада се падавине прогнозирају од понедељка) , у циљу заштите засада шљива од наведених патогена, спроведу хемијске мера заштите неким од  фунгицида на бази а.м. каптан, Merpan 480 SC, Capi, у концентрацији 0,2 – 0,3%.

На лепљивим белим клопкама, које су постављене у засадима шљива, и даље се региструју улови црне и жуте шљивине осе (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). У засадима где до сада нису спроведне мере заштите од наведених штеточина и у засадима који су ушли у фазе прецветавања, препоручује се третман регистрованим инсектицидима на бази a.m. deltametrin Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux, у концентрацији 0,03-0,05% или Decis Mega, у конецнтрацији 0,015-0,025%.

Примена инсектицида у фази цветања је забрањена!

Претражи

+
RSS
Instagram