Присуство шљивиних оса у засадима шљива

5 апр 2023 Вести

На подручју деловања РЦ Врбас засади шљиве се, у зависности од сортимента, налазе у различитим фазама цветања (BBCH 61-65).

На лепљивим клопкама постављеним у засаде шљива регистровани су појединачни улови одраслих јединки црне шљивине осе (Hoplocampa minuta).

Црна и жута оса шљивина оса (Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava) се у засадима шљива  јављају сваке године.  Имају једну генерацију годишње и презимљавају у стадијуму ларве. Женке ових штеточина полажу јаја на чашичне листиће цветова шљиве. Црна шљивина оса полаже јаја у слободне чашичне листиће, док жута шљивина оса између слободних чашичних листића. Након пиљења, ларве  се убушују у тек формиране плодове, услед чега долази до њиховог опадања. Једна ларва може оштетити 4-6 плодова.

Сузбијање ових штеточина се спроводи у периоду пиљења гусеница пре њиховог убушивања у плодове у фазама прецветавања шљиве када пчеле и други полинатори више нису присутни у засаду. 

РЦ Врбас наставља са праћењем фаза развоја шљива и присуства шљивиних оса у засадима шљива и на  време ће обавестити произвођаче о моменту за њихово сузбијање.

Примена инсектицида у фазама цветања је законом забрањена!

Претражи

+
RSS
Instagram