Заштита шљиве и вишње

23 феб 2023 Вести

На подручју РЦ Врбас, шљива и вишња се налазе у фенофази од мировања до почетка бубрења пупољака (BBCH 00-01).
У циљу смањења инфективног потенцијала од проузроковача патогена: монилиозе коштичавог воћа (Monilinia spp.), шупљикавости листа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), рогача шљиве (Taphrina pruni), пегавости листа вишње и трешње (Blumeriella jaapii), бактериозних обољења, као и презимљујућих форми штеточина, произвођачима коштичавог воћа се препоручује превентивни третман неким од регистрованих фунгицида:

•Cuproxat (а.м. бакарни сулфат), у дози 0,2% – 0,35% или
•Bakarni oksihlorid 50, Бакарни креч 50 (а.м. бакар-оксихлорид), у дози 0,75% или
•Cuprozin 35 WP (а.м. бакар-оксихлорид ), у количини 2,2-3кг/ха или
•Everest (а.м. бакарни хидроксид ), у дози 0,6% или
•Fungohem SC (а.м. бакарни хидроксид), у дози 1-1,5% или
•Grifon ( а.м. бакар-оксихлорид+Цу бакарни хидроксид ), у количини 4л/ха

+

•Galmin (а.м.минерално парафинско уље), у дози 3-4% или
•Nitropol S (а.м. минерално уље), у концентрацији 1,3% или
готова комбинација: Плаво уље (mineralno ulje + Cu iz bakar-oksihlorida) у концентрацији 3%.


Превентивни третман би требало извршити одмах после резидбе и уклањања орезаног и сломљеног грања, до фазе пуцања пупољака (BBCH 03 ). Након ове фазе, бакара је фитотоксичан у коштичавом воћу.

Третман треба спровести по мирном времену, у најтоплијем делу дана, на температури изнад 8 °Ц.

Фенофаза вишње

Претражи

+
RSS
Instagram