Здравствено стање јечма

23 нов 2022 Вести

На подручју РЦ Врбас, усеви јечма се налазе у фази почетка бокорења, 2-3 секундарна табла развијено (BBCH 22-23).

Визуелним прегледом усева јечма регистровано је присуство симптома мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophora teres) на до 45% биљака.

Симптоми мрежасте пегавости појављују се на листовима, као дугуљасте или елиптичне пеге, мрке боје, које могу бити појединачне или се спајају између себе. Каснује се у оквиру њих уочавају тамне линије, које личе на мрежу. Око формираних пега јавља се хлороза. Гљива се преноси семеном и зараженим биљним остацима.

Овај патоген се јавља сваке године, у различитом интензитету, у зависности од осетљивости сорти, количине инфективног потенцијала и услова средине (влажно и прохладно време одговара патогену).

У усевима јечма, нису регистровани симптоми сочивасте пегавости јечма, (Rhynchosporium secalis), пепелнице жита (Erysiphae graminis) и рђе јечма (Puccinia hordei).

Визуелним прегледом усева јечма, регистровано је присуство лисних ваши (Aphididae) и цикада (Cicadelidae), на до 8% биљака. Прогнозирано хладно време за наредни период утицаће на смањење бројности и активности штетних инсеката.

Присуство активних рупа од глодара, пољског миша (Apodemus sylvaticus ) и пољске волухарице (Microtus arvalis ) није уочено.

У овом периоду се не препоручују хемијске мере заштите усева, а РЦ Врбас наставља са праћењем здравственог стања усева озимог јечма.

Претражи

+
RSS
Instagram