Јесења заштита јабучастог воћа
На подручју деловања РЦ Врбас јабучасто воће (јабука, крушка) се, у зависности од биљне врсте, локалитета и сортимента, налази у фази старења, почетка мировања: лишће почиње да губи боју до 50% листова без боје (BBCH 92-95).
У циљу смањења инфективног потенцијала различитих проузроковача бактериозних и гљивичних обољења, произвођачима јабучастог воћа се препоручује хемијски третман неким од регистрованих бакарних препарата.
Спровођење третмана се препоручује када опадне минимум 70 % лисне масе, по времену без ветра, у најтоплијем делу дана, са већом количином воде.
Регистровани препарати на бази бакра су:
– Цупроxат (Cu из бакар-сулфата) у концентрацији 0,5-0,6% или
– Бакарни оскихлорид 50 (Cu из бакар хидроксида) у концентрацији 0,75 % или
– Грифон (Cu из бакар-оксихлорида) у количини 4 л/ха или неки други регистровани препарат на бази бакра.