Пројекат – Ревитализација слабохумусног земљишта

8 јул 2022 Вести

У Бачком Градишту, Турији, Кули и Врбасу, 05.07.2022., 06.07.2022. и 07.07.2022. године, одржане су радионице-предавања на којима су пољопривредни произвођачи упознати са резултатима пројекта „Ревитализација слабо хумусног земљишта коришћењем микроорганизама у пољским условима“ и са конкретним бенефитима примене микробиолошких препарата у циљу побољшања квалитета земљишта.

Присутне пољопривредне произвођаче поздравио је Огњен Васиљевић, директор ПССС Врбас, који је и вођа пројекта, и упознао их са основним елементима и током реализације пројекта:

• Пројекат је финансиран од стране Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду у оквиру Конкурса за расподелу подстицаја за унапређење система креирања и преноса знања кроз развој техничко-технолошких, примењених, развојних и иноваторних пројеката у пољопривреди и руралном развоју у 2021. години, а очекивани резултат је едукација пољопривредних произвођача за примену јефтинијих и лако доступних микробиолошких препарата са циљем дугорочног повећања плодности земљишта и очувања екосистема.
• Пројекат је реализовала ПССС Врбас у сарадњи са Факултетом за еколошку пољопривреду Универзитета Едуконс из Сремске Каменице, а аутори студије су Проф. др Љубинко Јовановић, Др Гордана Рацић и Др Данка Радић са универзитета. Студију можете прегледати ОВДЕ.

Теме на радионицама-предавањима:
• Владимир Ранков, дипл. инж., ПССС Врбас – Тема: Методологија постављања огледа, узорковања земљишта и припрема узорака за анализу
• Проф. др Љубинко Јовановић, Универзитет Едуконс – Тема: Примена микроорганизама у пољопривреди
• Доц. др Гордана Рацић / Доц. др Данка Радић – Тема: Ток и резултати пројекта

Тема пројекта је била изузетно интересантна пољопривредним произвођачима који су узели активно учешће у расправи након одржаних радионица-предавања.

Сви присутни су добили брошуру са представљеним резултатима пројекта. Брошуру можете прегледати ОВДЕ.

Видео материјал са предавања можете погледати ОВДЕ.

Претражи

+
RSS
Instagram